31. 1. 2015

Recept z Heroltic: smažené masové kuličky se zeleninou

INGREDIENCE: kulicky 1

Masové kuličky:

  • mleté vepřové maso
  • zázvor: nakrájíme najemno
  • cibulka: nakrájíme najemno
  • světlá sójová omáčka
  • sůl
  • vajíčka
  • škrob

Zeleninová směs:

  • mrkev: nakrájíme na cca 1 cm široká
    kolečka 
  • brambory: nakrájíme na kousky trochu
    větší než mrkev
  • fazolové lusky: nakrájíme na cca 3-4 cm dlouhé kousky
  • houby „Jidášovo ucho“: den předem namočíme do studené vody a dáme odstát do chladu
  • česnek: stroužky nakrájíme na větší kousky
  • olej 

POSTUP:

1. Mleté vepřové maso, zázvor, cibulku, sójovou omáčku a sůl smícháme dohromady, dobře promícháme a necháme stát cca 10 – 30 minut. Přidáme vajíčka (podle množství masa), pořádně promícháme, aby se celá směs dobře spojila, a opět necháme odstát asi 30 minut. Nakonec přidáme několik lžiček škrobu, promícháme a můžeme smažit kuličky.

2. Z masové směsi se rukou mačkají kuličky a hází se rovnou do oleje. Smažíme, dokud nezhnědnou, pak je vytáhneme a necháme odkapat.

3. Na rozehřátém oleji orestujeme česnek, přidáme mrkev, brambory a fazolové lusky a pořádně promícháme. Zalijeme vodou, chvíli vaříme a přidáme „Jidášovo ucho“.

4. Když je zelenina měkká a houby uvařené, přidáme masové kuličky, přilijeme škrob rozmíchaný ve vodě a nakonec ještě vaříme asi půl hodiny. 

kulicky 2

kulicky 3

kulicky 4

kulicky 5

Autor: Zuzana Franklinová